5 de febrer del 2012

FREDALUGUES!! ONADA DE FRED POLAR A LA ROCA


                                                                                                                                                                                 English version below

Un grup de Fredalugues volant per sobre dels camps que hi ha entre Santa Agnès i el riu Mogent, tota una meravella!!

Paral·lelament a l'arribada de l'onada de fred polar i la neu caiguda el dia 2 de febrer, el dia 3 va arribar un nombrós grup de 113 exemplars de Fredalugues (Vanellus vanellus) al nostre municipi. 

Apart de la neu, l'observació de les Fredalugues és un d'aquells espectacles que el fred de l'hivern porta al nostre poble.

Aquest bonic ocell és de tonalitats predominantment blanques i negres amb irisacions verdoses i morades al dors. És molt característic de l'espècie una fina cresta que ens ajuda a la identificació de lluny i a ull nu. Les potes presenten una color vermellós i les infracobertores caudals són de tonalitats carabasses. En vol destaca el blanc del carpó i de les puntes de les ales.
La Fredaluga és un ocell que pertany al grup dels caràdrids, es a dir, limícoles (= ocells que trobem entre els llims) de mida mitjana o petita i amb bec curt. Fora del període de cria són gregàries podent formar estols de milers d'exemplars. A l'hivern s'alimenten en camps de conreus herbacis, com ara els camps que es troben entre Santa Agnès i el riu Mogent, al pla de Parellada, on cerquen petits invertebrats.

Els camps de rostolls els serveixen per trobar aliment.

D'altra banda aquestes no són les primeres que arriben al nostre municipi aquesta temporada, ja que el 11/12/11 es van poder veure les primeres 7 fredalugues, als camps de Can Meià (Toni Alonso), i d'altres grups que s'han anat veien, com els 9 exemplars que s'estaven veien abans de la nevada als camps del Bosc de Ca l'Amat o exemplars aïllats als camps del Golf de Vilalba.

El riu Mogent, abans de l'arribada d'aquest estol de 113 Fredalugues, el dia 2 de Febrer.

Filmació del grup de Fredalugues que hi ha a Santa Agnès.



LAPWINGS!! WAVE OF POLAR COLD 

Parallel to the arrival of the wave of polar cold and snow fallen on February 2, day 3 was arriving a large group of 113 specimens of Lapwings (Vanellus vanellus) at our village.
This beautiful bird  with shades predominantly black and white, with green and purple irisations on mantle. It is very characteristic of the species a thin ridge that helps us to identify it. The legs have a reddish color and undertail- coverts are shades of pumpkins. Flying, white rump and white tips of the wings, are easy to see.
The Lapwing is a bird that belongs to caradrides, from waders (= birds found among the silt) or small-sized with short beak. Outside the breeding season they are gregarious and may form large flocks of thousands. In winter they feed on arable fields, as fields close to St. Agnes Village and the Mogent river, where find invertebrates to eat.
On the other hand are not the first that arrives in our village this season, since the 11/12/2011 we could see the first 7 Lapwings, at Can Meià (Toni Alonso), and other groups have been seen, as the 9 Lapwings that were seen before the snow  fall at Ca l'Amat's fields or isolated specimens at Vilalba Golf  Club's fields .










2 comentaris:

  1. Sembla que el nombrós grup ha estat dividit desprès de la caçera de Diumenge (sort que era el darrer dia). Ara es poden trobar grups petits per diferents camps del municipi.

    ResponElimina
  2. "Ahir 6 de febrer de 2012 quan passaven uns vint minuts de les cinc de la tarda vaig veure un grup de FREDALUGUES (entre 20 o 30) mentre tornava en cotxe a Sta. Agnès de Malanyanes des de Granollers. Estaven entre la rotonda de la Prades i el pas sota l'autopista enfront de la benzinera, just al camp que té una mica de pendent cap a la carretera un cop has deixat la benzinera enrera... Pasturaven paral·leles a la carretera unes més amunt i d'altres més avall, però, lo curiós del cas és que TOTES anaven en la mateixa direcció: Cap a Granollers. És a dir, mostraven, TOTES, orgulloses el seu formós i lluent pit blanc coronat pel característic collaret negre... Fidels a la cita, avui! Hi tornaven a ser, més ho menys a la mateixa hora... Aquest cop, però, les hem vist aterrar al mateix camp, segurament intentant recuperar la rutina del distès pastoreig de cada tarda, després que alguna cosa les pertorbes i les fes aixecar el vol..." MK!

    ResponElimina