La primavera ja està aquí i la prova la tenim amb l'observació de fins a 4 elegants mascles de Xarrasclet (Anas querquedula) que es van veure en una de les basses que hi ha prop del Castell de Vilalba (10/03/12).
Mascle de Xarrasclet (Anas querquedula) al Golf de Vilalba. |
Aquesta espectacular anàtida és una espècie migradora que passa l'hivern a l'Àfrica subsahariana, al sud-est asiàtic i al sud de l'Índia. I que retorna cap al nord per a criar. A Catalunya es normal veure'ls en migració en les grans zones humides ( Delta de l'Ebre, Aiguamolls de l'Empordà i Aiguamolls del Prat de Llobregat, etc), a la primavera anant cap al centre d'europa, i a finals d'estiu, tornant cap el sud, durant els mesos més freds. A casa nostra cria de forma constant al Delta de l'Ebre, tot i que en un nombre molt baix. De l'ordre de entre 1 i 3 parelles en els darrers anys. Als Aiguamolls de l'Empordà criaria de forma ocasional, i així mateix ho faria en d'altres indrets de la geografia catalana.
La migració primaveral ens ha deixat unes imatges ornítiques espectaculars!!! |
Així doncs, la possibilitat de veure aquesta bonica espècie al nostre municipi ens a d'encoratjar en el respecte pel medi natural. Que restin parats per recuperar energies durant uns dies, novament ens dona referències sobre la qualitat de l'hàbitat i l'entorn. Respectant es protegeix, i els animals, com en el cas d'aquests Xarrasclets, saben aprofitar les oportunitats que els donem.
Els Xarrasclets compartien la bassa amb Fotxes (Fulica atra), Cabussets (Tachybaptus ruficollis) i Ànecs Collverds (Anas platyrhynchos) |
D'altra banda també es van poder observar un parell de Ballesters (Apus melba) a última hora de la tarda, confirmant de nou l'entrada de la primavera.
La panxa blanca dels Ballesters ens ajuda a identificar-los i així separar-los del Falciots (Apus apus) que son tots negres. |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada