13 de març del 2012

XARRASCLETS AL GOLF DE VILALBA


La primavera ja està aquí i la prova la tenim amb l'observació de fins a 4 elegants mascles de Xarrasclet (Anas querquedula) que es van veure en una de les basses que hi ha prop del Castell de Vilalba (10/03/12). 

Mascle de Xarrasclet (Anas querquedula) al Golf de Vilalba.
Aquesta espectacular anàtida és una espècie migradora que passa l'hivern a l'Àfrica subsahariana, al sud-est asiàtic i al sud de l'Índia. I que retorna cap al nord per a criar. A Catalunya es normal veure'ls en migració en les grans zones humides ( Delta de l'Ebre, Aiguamolls de l'Empordà i Aiguamolls del Prat de Llobregat, etc), a la primavera anant cap al centre d'europa, i a finals d'estiu, tornant cap el sud, durant els mesos més freds. A casa nostra cria de forma constant al Delta de l'Ebre, tot i que en un nombre molt baix. De l'ordre de entre 1 i 3 parelles en els darrers anys. Als Aiguamolls de l'Empordà criaria de forma ocasional, i així mateix ho faria en d'altres indrets de la geografia catalana.

La migració primaveral ens ha deixat unes imatges ornítiques espectaculars!!!
Així doncs, la possibilitat de veure aquesta bonica espècie al nostre municipi ens a d'encoratjar en el respecte pel medi natural. Que restin parats per recuperar energies durant uns dies, novament ens dona referències sobre la qualitat de l'hàbitat i l'entorn. Respectant es protegeix, i els animals, com en el cas d'aquests Xarrasclets, saben aprofitar les oportunitats que els donem. 

Els Xarrasclets compartien la bassa amb Fotxes (Fulica atra), Cabussets (Tachybaptus ruficollis) i Ànecs Collverds (Anas platyrhynchos)
D'altra banda també es van poder observar un parell de Ballesters (Apus melba) a última hora de la tarda, confirmant de nou l'entrada de la primavera.

La panxa blanca dels Ballesters ens ajuda a identificar-los i així separar-los del Falciots (Apus apus) que son tots negres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada