13 de juny del 2012

DURBECS CRIANT A LA ROCA DEL VALLÈS !!!

Dilluns dia 11 de Juny es va veure un exemplar de Durbec (Coccothraustes coccothraustes) en el bosquet de Lledoners (Celtis australis) que hi ha a la Font de la Salut (al costat de la deixalleria), avui dia 13 s'han pogut observar 3 exemplars; 2 juvenils i un mascle adult (Mario Martínez com. pers.). Finalment aquestes dades posen de manifest la sospita que es tenia que els Durbecs estaven criant al nostre municipi, donat que l'any passat ja es va observar una parella de Durbecs a la Plaça del Camí de l'Ermita de Sta. Agnès, el 04/04/11 i una altra parella el 12/04/11 a la Plaça de Pep Ventura també a Sta. Agnès (ambdues places estan molt properes, per la qual cosa es va sospitar que es tractava de la mateixa parella). D'altra banda, un juvenil de Durbec va ser anellat, fa dos anys, a principis d'agost a Sta. Agnès, però en ser una cita de principis d'agost es va considerar que potser era un exemplar provinent d'altres contrades.

El Durbec és un moixó que pertany a la família dels fringíl·lids, com Caderneres (Carduelis carduelis), Gafarrons  (Serinus serinus) o Pinsans ( Fringilla coelebs), però a diferència d'ells no te un cant que destaqui gaire, per la qual cosa no es fàcil de detectar.
Aquesta és una espècie no gaire habitual de veure durant els mesos d'hivern, quan és fa més evident la seva presència, i a la primavera i l'estiu es un animal escàs. A Catalunya, estudis recents, donen un nombre d'unes 100 parelles criant en tot el territori, així doncs, de nou, aquest any, ens trobem davant un fet de gran rellevància orníticament parlant per al nostre municipi. 

Els lledons son unes de les llavors preferides dels Durbecs i és per aquest motiu que sempre són aprop dels Lledoners, on es habitual trobar-los.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada