5 de juny del 2012

ROQUEROLS I GAIG BLAU

Roquerol és el gentilici que hom dona a la gent que viu a la Roca, però per la gent que es aficionada a l'observació d'ocells, els Roquerols (Ptyoprogne rupestris) son unes orenetes (= Hirundínids) de dors marronós, de panxa pàl·lida i que mostra unes taques blanques que son clarament visibles a la cua quan aquesta es oberta. Al terme municipal no és un ocell estrany durant els mesos de fred, donat que a la primavera abandona la plana per anar a criar a zones més altes. Aquest any però tenim el plaer, com a Roquerols de gaudir d'una parella de Roquerols que està criant  a el nostre municipi. No hi ha constància de que ho haguessin fet amb anterioritat i es per això que ens trobem davant la primera parella que ho fa, com a mínim en els darrers 28 anys ( Ribas, 2000). 

Roquerol en espera de que la seva parella abandoni el niu per a substituir-la.
Donada la manca de penya-segats, que sol ser on cria de forma natural, un pont sobre el Mogent ha estat el lloc escollit per aquesta parella de Roquerols per a fer el niu.
D'altra banda, Juny, ens pot donar més sorpreses, ja que darrerament s'ha estat veient un Gaig Blau (Coriaceas garrulus) a la zona de les Tres Puntes, encara no sabem si és un ocell que està migrant, però la qüestió es que fa 12 dies que es passeja per la zona, cosa que fa sospitar la possibilitat que acabi criant a casa nostra. En aquest cas també es tractaria del primer cop que es documentaria la cria a casa nostra i a tota la comarca. Recordeu que a Catalunya hi ha una població estimada de 250 parelles, i a la Roca aquest any és el cinquè exemplar que es veu!!!

El Gaig Blau busca insectes per alimentar-se en camps llaurats ja que és més fàcil detectar-los.
Un cop troba un insecte, es dirigeix a un lloc elevat on menjar-se'l i alhora poder estar més segur davant la presència d'un possible depredador.
Els colors blaus i porpres són típics d'aquest grup d'ocells, els Coràcids,  on el Gaig Blau és l'única espècie de distribució estival europea. La resta d'espècies del grup son tropicals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada