18 d’octubre del 2011

ARRIBA EL FRED


Ahir a la tarda, dia 17,  es van poder veure les primeres Cotxes fumades (Phoenicurus ochruros) per sobre d'alguna teulada del nostre municipi. Aquests ocells de petit tamany, venen a casa nostre a passar l'hivern, la qual cosa ens indica que ara ja podem començar a pensar en abrigar-nos una miqueta.


La Cotxa fumada és un ocell fàcil de reconèixer a distància. D'una banda per la seva cua de color taronja. D'una altra per moure la cua amunt i avall de forma molt ràpida quan arronsa les cames (moviment vibratori).  En aquesta espècie els mascles adults són de color gris pissarra, mentre que les femelles i els joves de l'any són marrons. 
 D'altra banda no només es va poder observar un petit nombre de Cotxes fumades, si no que també es van veure milers de Ballesters (Apus melba)  volant en sentit sud. Aquesta forta migració cap a terres més càlides, si que fa sospitar amb l'entrada de fred en terres nòrdiques, ja que aquesta és una espècie que passa l'hivern a l'Àfrica i ve a Europa a criar, l'entrada de fred, doncs, faria que es moguessin ràpidament, fet que explicaria el nombre elevat d'individus vistos ahir a la tarda-vespre.

El Ballester, amb la panxa blanca és un dels falciots més grans que tenim
 a casa nostra.

Els Ballesters pertanyen al grup dels faciots ( ocells d'ales amb forma de falç), que cal no confondre amb les orenetes, ja que tot i s'hi assemblen són de grups molt diferents. Els primers són de l'ordre dels Apodiformes ( apodes: sense peus), i es que en realitat els falciots tenen les extremitats diminutes i quasi no es veuen, cosa que no pasa amb les orenetes (Hirundinits: del llatí Hirundo = oreneta).  En les fotografies ( a dalt i a la dreta) podem veure 2 Ballesters (forma de ballesta), la panxa blanca el diferència dels Faciots comus.

Cal tenir bona llum per veure si té o nola panxa blanca, en cas que no la tingui
es tractaria d'un falciot comú (a la foto un Ballester).


Als videos podem veure els Ballesters passant ràpidament cap al sud ahir al capvespre.

1 comentari:

  1. Carles, m'encanta el seguiment que fas dels ocells al llarg de les diferents èpoques de l'any i especialment en aquesta entrada on expliques l'origen dels noms... ets un niu de ciència i espero que se m'enganxi alguna coseta :-)

    ResponElimina