15 d’octubre del 2011

ÈXIT DE LES JORNADES NATURALISTES 2011

El Castell de la Roca a les 8:00 hores del matí del dia 8, just abans de començar l'activitat d'anellament. Tot està preparat i sobre temps per fer unes fotos al cel. La Núria és la primera assitent, apareix abans de l'hora d'inici.
Durant els dies 8 i 9 d'Octubre s'han dut a terme gran part de les activitats programades de les Jornades Naturalistes del nostre Municipi, tot i que encara no han finalitzat ja que  l'exposició itinerant d'ocells, al vestíbul de la picina municipal, romandrà fins el proper dia 21.

Dissabte dia 8 va ser un dia de molta activitat. La jornada va començar ven d'hora amb l'assistència d'un nombrós public a la sessió d'anellament on vem veure fins a 16 espècies diferents d'ocells i un total de 39 exemplars anellats. Vallès Oriental TV, va estar present a l'acte i va enregistrar algunes sequències per al seu informatiu (En el seguent enllaç podeu veure la noticia: L'anellament d'ocells permet veure 40 espècies d'ocells).
Els assistens van poder veure d'aprop 2 exemplars de Blauet (Alcedo atthis).  És una de les espècies més anellades des que van començar les sessions d'anellament ara fa 4 anys (8 exemplars anellats en total).

L'entrevista de VOTV durant el desenvolupament de l'activitat d'anellament.

Les espècies que van ser anellades durant la jornada foren: Cargolet (1), Blauet (2), Cadernera (1), Gafarró (2), Raspinell (1), Merla (6), Tallarol de casquet (5), Pardal comú (4), Pitroig (3), Mallerenga carbonera (1), Mallerenga blava (1), Verdum (1), Cuereta torrentera (3), Garsa (1), Mosquiter comú (2), i Rossinyol bord (5).  


Rossinyol bord (Cettia cetti), va ser un dels més anellats. Aquesta espècie és facilment detectable donat el seu potent cant, altrament inconfusible.


Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla), vem poder veure tant mascles (fotografia) com femelles, les quals presenten el cap marrò.
Exemplar de Cuereta torrentera (Motacilla cinerea), un dels moixons més característics del Mogent. 
El public assistent va quedar bocabadat amb una Garsa (Pica pica) que es va capturar. És un ocell molt comú però que a distàncies curtes és preciós. 
Mallerenga carbonera (Parus major), és una au molt intelligent, capaç d'arrivar a imitar sorolls com poden ser  les pitades de marxa enrera d'una excavadora.
El Cargolet (Troglodytes troglodytes) va ser l'ultim ocell de la jornada, junt amb el Bruel (Regulus ignicapilla) que vem poder observar i sentir el dia següent durant la sortida naturalista. Són ambdòs els més petits de casa nostra.
La Cadernera (Carduelis carduelis), coneguda per tothom, és un dels ocells  índex de captures més baix. La seva persecució per a capturar-lo com ocell de cant i per tant de gàvia, provoca fins h
i tot l'expol·liació dels seus nius.
La Garsa (Pica pica) és un dels còrvids més inteligents de casa nostra. Tot i ser un ocell dotat de mala reputació té, al igual que la resta d'ocells, el seu paper en la natura, i no per aquest motiu ha de ser perseguit.
El Pitroig (Erithacus rubecula), augmenta les seves poblacions en caure la tardor per l'arrivada d'ocells procedents del nord de Catalunya i d'Europa.

En acabar l'anellament es va fer entrega dels premis del 1er. Concurs de Fotografia de Natura.

Oscar Oliva va ser el guanyador del 1er. Premi. En la fotografia es pot veure com un Esplugabous (Bubulcus ibis) espera pacientment a que el bestiar li aixequi algun insecte per així poder-se alimentar sense gaire esforç.

A la tarda, l'assitència de 35 persones, va possar de manifets que els Roquerols mostren un gran interès per la natura. La sessió d'Anellament de Mussols, on no es va poder anellar cap ( el vent i la lluna van condicionar negativament la captura) però si que els vam sentir i fins hi tot algú en va poder veure algun, va captivar als participants. Durant l'activitat també vam poder observar un exemplar de Gripau corredor
Mussol comú (Athene noctua), fotografiat a plena llum del dia, tot i ser un animal majoritariament nocturn.



 Assistents de la sortida naturalista.  
Diumenge dia 9 es va realitzar la sortida naturalista guiada amb l'assistència d'una cuarantena de persones. Un cop al pla de Can Planes va començar l'activitat.


Àliga calçada (Hieraaetus pennatus) que es va poder veure durant la sortida.  En total es van arribar a veure de l'ordre de 5 a 6 exemplars en plena migració.
L'observació continuada d'Àligues calçades va donar molt d'interès a la sortida, ja que els participans van poder observar una espècie complicada de veure al nostre municipi i que actualment es troba força amenaçada.



Explicacions sobre els diferents tipus de mamífers que podem trobar prop de casa, però dins el Parc serralada Litoral.





L'excursió va finalitzar amb l'observació d'uns quants Senglars (Sus scrofa) i d'una Fagina (Martes foina), que van ser enregistrats la nit anterior, amb una càmara especial prop de la Font de la Mansa.

Videos de Senglar (Esquerra) i de Gorjablanc (Dreta) filmats amb camara oculta d'infrarojos.


Per últim agrair-vos a tots la vostra participació en les activitats realitzades durant les segones Jornades Naturalistes, "la vostra assitència és la nostra existència"




Ja estem treballant en les 3eres Jornades Naturalistes, Us esperem!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada