22 d’abril del 2012

GAIG BLAU I FUMARELL CARABLANC

Portem una setmana força interessant des del punt de vista ornitològic ja que en tres dies s'ha pogut veure Gaig Blau (Coracias garrulus) i Fumarell Carablanc (Chlidonias hybrida), ambdós unes observacions força interessants per al nostre municipi.

Els Fumarells Carablancs tenen la galta blanca que contrasta força amb el cap negre. El bec i les potes són vermelles, tal i com veiem en la fotografia. 
El Gaig Blau va ser vist el divendres dia 20 d'abril, a la zona de Rocatomba, entrant al poble des de Mataró. Es una espècie força escassa a Catalunya, on s'estima una població de 250 parelles. L'observació d'aquest individu es força destacable donat el baix nombre d'exemplars presents en terres catalanes. No obstant no és una cita aïllada ja que l'any passat es va poder observar durant uns dies un exemplar al Pla de Can Font que segurament també estava en migració prenupcial (va ser vist el 18/05/2011). Aquestes observacions posen de relleu, un cop més, la importància del nostre municipi en la migració d'aquesta i d'altres espècies.

Tenir el plaer de poder observar un Gaig Blau és un privilegi del que podem gaudir els Roquerols. Aquest escadusser ocell vigila des de llocs elevats per a caçar insectes dels que s'alimenta.  
El Fumarell Carablanc ha estat vist el diumenge 22 d'abril en una de les basses del Golf Vilalba (Javi Mendoza com. pers). Es tracta d'una espècie força rara al nostre municipi i de la que només hi ha una cita a La Roca el 26/04/84. Així doncs ens trobem davant d'un fet històric en lo referent a l'ornitologia. Afortunadament s'ha pogut gaudir d'aquest exemplar durant tot el dia i se l'ha pugut observar alimentant-se en diferents basses del Golf. El Fumarell Carablanc, no es una espècie rara a Catalunya però està lligada a ambients aquàtics amb grans masses d'aigua. 

Fumarell Carablanc observat al Golf Vilalba. En la fotografia també podem observar una Oreneta de Ribera (Riparia riparia) en la part inferior.
D'altres espècies també han estat vistes aquests dies, es el cas del Bitxac Rogenc (Saxicola rubetra), Abellarols (Merops apiaster), Oriols (Oriolus oriolus) o  Xivitones (Actitis hypoleucos).

Fins a 10 Xivitones es van poder veure menjant en un dels Greens del Golf Vilalba.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada