10 d’abril del 2012

LA PLUJA D'ABRIL I SETMANA SANTA

Aquesta borrasca que tenim des del dia 3 d'Abril a provocat que alguns ocells s'avancessin a ella tot volant per evitar-la.
Grups mixtes de Falciots (Apus apus), Ballesters (Apus melba), Oreneta vulgar (Hirundo rustica) i Oreneta cuablanca (Delichon urbicum) volen cap el nord a diari.
Sovint arremolinats sobre del riu Mogent a l'alçada de les antigues graveres del Subirana, en vol baix, mengen del núvol de mosquitets que hi ha a última hora de la tarda.
L'Oreneta cuablanca és mes petita que els Ballesters que també tenen la panxa blanca. Aquesta pertany a la família dels Hirundínids (= orenetes) i fins hi tot es de l'ordre dels Passeriformes (= ocells amb capacitat per cantar) a diferencia de Ballesters i Falciots que són de l'ordre dels no Passeriformes.


Ballester sobrevolant el Mogent. Aquest ocell pertany a la família dels Apodiformes (= apode: sense peus) grup que te uns peus minúsculs, i és per aquest motiu que no toquen terra mai, ja que segurament no podrien aixevar el vol. Crien en llocs elevats, com edificis i escletxes de penya-segats, des d'on es llencen cap el buit per remuntar el vol àgilment.
Orenetes vulgars alimentant-se al riu Mogent, en la fotografia es pot observar un exemplar  atípic, de la subespècie de l'est de la conca mediterrània o de la subespècie d'Egipte, on els individus tenen la panxa vermella
(al centre i cap dalt de l'imatge).

Però una de les coses més interessants que s'han pogut veure ha estat un Martinet de Nit (Nycticorax nycticorax) que va passar un parell de dies a les basses que hi ha darrera del Pla de Can Font. Aquest ocell és fàcil de veure si sabem on buscar-lo, sovint descansa de dia en branques prop de l'aigua. Al nostre municipi només el trobem de pas cap el nord en primavera i cap el sud, des de mitjans d'agost. Els joves, tot i tenir un plomatge críptic, es detenen en pas a llocs com la "Bassa dels ànecs".

Martinet de Nit a les Basses del Subirana, darrera del "Pla de Can Font"

Els ulls vermells, el cap i l'esquena de tonalitat fosca, les ales grises, pit blanc i potes grogues. Combinació que ens ajuda a detectar el Martinet de Nit amb molta facilitat.

Altres aus com les Xivites ( Tringa ochropus) també s'han estat veien en plena migració cap el nord. Però aquests dies també s'ha observat Cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus) (pers.com. Toni Alonso) i fins hi tot Cames llargues (Himantopus himantopus) a les basses del Golf de Vilalba (pers. com. Javi Mendoza).


Xivita, en les Basses del Subirana.

També es va poder observar un Aligot (Buteo buteo) amb una serp a les potes. No és molt habitual veure aquestes rapinyaires alimentant-se d'ofidis, ja que el més comú és que mengin ratolins, com be indica el seu nom en castellà: Ratonero común.

L'Aligot es una espècie present tot l'any al nostre municipi. Durant els mesos més freds la població d'Aligot pot augmentar com a conseqüència dels exemplars procedents del nord d'Europa que busquen ambients més càlids.

5 comentaris:

  1. Hola Carles!,
    Al pati de casa tenim un nesprer i s'hi posen tota mena d'ocellets pero hi ha un que em crida l'atencio i no se trobar el seu nom, es de la mida del pardal i te com una mascara al voltant dels ulls de color vermell i el cos es de color grisos. Avui he vist que te niu al nesprer, els anire observant. A veure si amb la poca informacio que t'he donat em saps dir el nom, a la que sorto a la terrassa marxen. Gracies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, per la informació que em dones sembla que es pot tractar d'una Cadernera ( Carduelis carduelis ). Espero que la informació et sigui útil. Per cert, qui ets?

      Elimina
  2. Hola carles!, si perdona no em vaig presentar, em dic judith i vaig assistir a l'observacio dels mussols i a la caminada dins de les jornades naturalistes, desde llavors ho observo tot. Avui els he vist mes de prop i he vist que tenen els laterals de la cua groga, estan fent el niu, pero no se si son aus migratories, moltes gracies

    ResponElimina
  3. Hola Judith!!! Ara si que et puc afirmar que són Caderneres, busca fotos a internet. Respecte de si són migradores, he de dir-te que les Caderneres són presents tot l'any a casa nostra, però durant els mesos freds hi ha exemplars que es desplacen en busca de llocs més càlids (=amb menys fred), es adir, les poblacions nòrdiques serien les migrants, però les d'aquí serien sedentàries.

    ResponElimina
  4. Si! Ja he buscat per internet, i he vist que estan protegides. A veure si tenim sort i tenen descendencia i els puc fotografiar. Gracies! Espero no haver-te atabalat molt.

    ResponElimina